Det här med hur man känner kring sitt utseende är väldigt olika från person till person och handlar mycket om både mindset och självkänsla. Men om man verkligen lider av något i sitt utseende specifikt är det ofta en bra grej att göra något åt det, antingen genom att jobba med sig själv hos en psykolog eller kanske genom ett enkelt skönhetsingrepp.

 

monroeEtt exempel på dålig självkänsla grundat i utseendekval, kan vi läsa om i exempelvis Metro, där det rapporteras om en kvinna som hellre ville amputera sina båda ben än att se sina åderbråck. Men som tur är, är det inte så svårt att göra något åt just detta, det är ett ganska enkelt ingrepp som går fort, inte värt att lida för helt enkelt. Dr Tore på Växjö Medical Center kan exempelvis göra det snabbt och enkelt.

 

Men vad är egentligen åderbråck? Och när ska de opereras tidsmässigt? I en artikel i Svenska Yle kan en läsa om vad en läkare som är expert på kärlkirurgi tycker i saken:

 

  • Åderbråck uppstår i benens ytliga vener, till följd av läckande venklaffar och ett förhöjt tryck i venerna
  • Ofta gör åderbråck ingen skada utan utgör bara ett eventuellt kosmetiskt bekymmer
  • Ibland kan dock komplikationer uppstå i de sjuka venerna eller huden på underbenen börja lida till följd av det ökade trycket

 

När det är bra att börja tänka på operation

Det är bra att på allvar tänka på operation om dessa åderbråck börjar blöda. Då har man haft en ytlig blodpropp, det känns som en slags öm förhårdnad i ens kärl och gör att området runt bråcket är rött och svullet. Det kallas för tromboflebit med ett annat ord. Om man dessutom har ständig värk i benen och fötterna är konstant svullna och ömma så att man behöver använda stödstrumpor, är det också en bra idé att börja tänka på operation.

 

Nu kommer även en ny behandlingsmetod för just åderbråck, som går att läsa om i bland annat Sveriges Radio. Det är en kirurgiavdelning som köpt en apparat som bränner bort bråcken i stället för den mer traditionella operationen. Den nya behandlingen tar bara mellan 30 minuter och en timme, samt gör att patienten kan åka hem samma dag. Ingen narkos krävs heller utan endast lokalbedövning.