Franskt modeEn gång i tiden handlade allt i modevärlden om Frankrike. Så är det inte längre. Men det finns fortfarande mycket intressanta kläder från Frankrike.

I modesammanhang är Frankrike kanske framför allt förknippat med märken som Chanel, Saint Laurent, Hermès och Louis Vuitton. Det var i Frankrike som det moderna lyxmodet uppstod, och på det här området har Frankrike fortfarande en stark ställning. Men man har fått konkurrens från flera länder, som USA, Italien, Japan och Spanien. Man har inte längre monopol.

Mode handlar ju dock inte bara om lyxmärken, utan även om vad som befinner sig närmare marken. Det är knappast en slump att streetwear blivit ett begrepp de senaste åren. De flesta förknippar kanske streetwear med USA, och i viss mån med Japan, men även Frankrike har en del intressanta märken som befinner sig på streetwear-nivå, eller strax ovanför.

Mest känt är troligen APC, som finns att köpa bl.a. på Nitty Gritty i Stockholm. De gör ganska tidlösa kläder: smala jeans, randiga tröjor, sweatshirts m.m. De mesta för tankarna till 60-talets Paris, kanske för att kläderna är helt befriade från loggor (de har inte ens en lapp bak på jeansen).

Några andra franska märken är:

  • Saint James och Armor Lux, som gör stickade randiga tröjor med knäppning på axeln.
  • Arpenteur, som omtolkar klassiska arbetskläder och ger dem en modern touch.
  • Orcival, som gör långärmade, randiga t-shirts.
  • Paraboot, som framför allt gör robusta skor i läder. Skorna tillverkas i Frankrike.