Mycket har förändrats från förr vad gäller mode och trender, samt ideal kring hur man ska se ut och vara. Men sedan går en hel del igen, och trender blossar upp femtio år senare eller mer. Som femtiotalsmodet som varit i ropet ett tag nu, med svinryggar, prickigt och röda läppar.

I Gefle Dagblad kan vi läsa om hur det där med att jaga skönhet inte är en ny företeelse, nej närmast uråldrig. Liksom vi i dag gärna följer kändisarna på Instagram, Tumblr, Youtube och via andra kanaler och medier, för att hänga med i modets nycker och plötsliga vändningar, så höll 1800-talets tjejer (och killar) sig säkert informerade om vad som var på modet via klädesbutiker och skvaller på stan. Nu idag kanske Kendall Jenner är en av de personer som är mest i ropet vad gäller trendkänslighet, tillsammans med sina systrar, men för hundra år sedan kanske det adelsdamerna i en viss del av stan som styrde modet lika järnhårt.

Modet och idealen genom historien

En lista som visar på hur det skiftat i skönhetsideal, från samma artikel sammanfattar vi här nedan:

  • 1900-talets början – rika bleka och i löst sittande klänningar, fattiga ofta inte råd att vara utseendefixerade
  • 1920-tal pojkinspirerat mode med kort hår, omarkerad midja
  • 1940-50-tal – smal, markerad midja och stor byst, lyxigare kläder, handskar och hatt
  • 1960-tal korta kjolar, kraftigt markerade ögon med eyeliner, bikupa eller kort hår, pinnsmala modellerolika solglasögon
  • 1970-tal unisexmode, höga, utsvängda byxor, långt hårsvall, skjortornas årtionde tillsammans med träskorna
  • 1980-tal högklackat, mycket smink, klara färger, urringat, solbrun, permanent, kurvigt och kantigt mode

septum piercing MINDRESedan på 1990-talet och fram tills i dag har piercingar och tatueringar varit en stor del av modet, bland både killar och tjejer. Dessutom är det så att snygga piercingsmycken passar i princip alla, eftersom det finns en så himla stor variation på modeller och stilar att välja och vraka bland.

Nu finns det dessutom en rolig artikel ute på Expressen som har en film bifogad. Filmen visar hur idealkroppen i samhället har sett ut och förändrats under 3000 år, alltså standarden hur en kvinna ska se ut. Ganska krävande att vara kvinna med andra ord, med tanke på de förväntningar som finns kring hur man bör se ut.

Skornas historia är även den tämligen intressant att ta del av, för vad man har på fötterna har sedan folk funnits förmodligen varit en statussybol. Fotbeklädnaden har länge varit något som inte bara är praktiskt men även ett sätt att uttrycka sin personlighet med. Så som vilket annat klädesplagg som helst egentligen.

Nyligen kunde man på Victoria & Albert Museum se utställningen ”Shoes – Pleasure and Pain”, som med sitt väldigt passandenamn och häftiga skor har lockat till sig många besökare. Redan på antiken hade mäktiga och modemedvetna kvinnor platåskor, likt kärleksgudinnan Afrodite. I dag är stilettklacken, och den gärna från Manolo Blahnik det som många kvinnor vurmar efter, att kunna ha råd med och kunna gå i, utan att lida alltför stora kval. Skor har alltså sedan urminnes tider använts för att signalera allt från sex till makt, status och rikedom – som för tusen år sedan så som i dag. Mer går att se om detta här.