Modets historia går långt tillbaka i tiden. Nu är äntligen SVT-programmet Historieätarna tillbaka där vi får följa Lotta Lundgren och Erik Haag när de äter – och klär sig – igenom historien. Samtidigt släpper UR en programserie som handlar specifikt om historiens mode.

Äntligen är Historieätarna tillbaka

Historieätarna är tillbaka med Lotta Lundgren och Erik Haag. I det första avsnittet ur den tredje säsongen får man följa med duon in i industrialiseringens Sverige. Där får de bl.a. äta och klä sig som dåtidens träpatroner. Rutiga och mönstrade kläder, kravatter, höga hattar och flera olika färger var dåtidens mode för mannen. För kvinnorna var det korsett, smal midja, bred kjol, platt men uppsatt hår, och absolut inget smink som gällde.  I ett närliggande tema – nämligen matens – får de två testa på kalvhjärna serverad på toast, lavbröd och små bitar av kohud till de absolut fattigaste.

Modeprogram hos UR256067-hairsaloon

”Modets historia” producerades redan 2013 och går fortfarande att se på UR:s hemsida. Där får vi följa Ann och Henrik som funderar kring hur vi har sett ut genom tiderna. I detta program som Historieätarna garanterat funnit inspiration i, för vi följa duon genom olika epoker där de kläder sig tidsenligt. De svarar bland annat på:

 

  • Hur såg klockorna ut förr i tiden
  • Varför hade kvinnor så otympliga kläder
  • Har man alltid få ha på sig vad som helst?
  • Hur såg frisyrerna ut?

 

Är du intresserad av att testa en frisyr i 1800-tals look; besök salongheadzone.se som på olika sätt kan hjälpa dig att få den frisyren du vill ha. Oavsett om det enbart handlar om styling, färgning eller klippning. Testa till exempel något nytt inför en maskerad.

Det billiga modet

I kölvattnet av den tidiga industrialiseringen fortsatte även ”det billigare modet” där produkter nu massproducerades istället för att sys för hand. I SR-dokumentären ”Det billiga modet” kan en följa historien om hur låga löner och farliga arbetsplatser är vardag för de personer som arbetar i Asien inom klädindustrin. Produkter som sedan fraktas över till Europa för att säljas billigt hos bl.a. H&M.