Den ekologiska trenden syns inte bara i matvarubranschen, denna spiller över även på modescenen och märks inte minst i konsumenternas medvetanden.

 

galjar-kla%cc%88derI Dagens Industri går det att läsa om hur storföretag som H&M har förstått att framtiden är lika med att ha en hållbar affärsmodell, men att de ändå kanske inte riktigt lever upp till insikten om detta. En nätbutik som däremot har mycket mindre och dessutom har insett vikten av att producera hållbart, är http://www.sobea.se/.

Det är nämligen så att hållbara kläder har fått ett uppsving och det för att kläder faktiskt kan tillverkas från mer eller mindre hållbara material utan att det för den delen behöver kosta så mycket mer. I SVT skrivs det att allt fler etablerade klädföretag tycks vilja satsa på just det hållbara alternativet framför det enkla slit-och-släng-tänket.

Slow fashion är här för att stanna

I Sveriges Radio beskrivs något som kallas för ”Slow fashion”. Det startade 2007, för nu nio år sedan, i England – som en reaktion på den snabba modeindustrin. Det Slow-rörelsen i stället vill göra är att man som modeskapare och konsument ska sakta ner och tänka efter. Ironiskt nog har denna saktfärdiga strömning vuxit snabbt. Här är lite mer om vår klädindustri som kanske får även dig att tänka efter lite innan du köper:

  • Mellan 2000 och 2010 har klädkonsumtionen ökat med nästan 50 procent i Sverige – varje person köper ungefär 80 plagg per år.
  • Många av de här kläderna kommer aldrig användas eller bara användas några få gånger innan de slängs.
  • En tredjedel av alla kläder som produceras säljs inte ens utan bränns efter att de cirkulerat på reahyllorna.

Men när arbetsvillkoren för de som syr kläderna är urusla är det viktigt att fråga sig om den där tröjan för 99 kronor faktiskt är värd det, för hur mycket av de pengarna går till den person som suttit och sytt? Förmodligen nästan ingenting alls. Det som är bra att tänka igenom och läsa på kring olika företag är hur kläderna egentligen produceras, vem är det som syr dem? Hur mycket får den eller de personerna i betalt och vilka kemikalier används i produktionsprocessen? Finns det något alternativ till slit och släng? För det är ju nämligen så att mode förändras men stil består.