Säga vad man vill om år 2016, men en sak som verkligen är säker: manlig skönhet är viktigare än någonsin – och allra hetast är skägget som forskningen dessutom visar gör männen oemotståndliga.

man-med-skagg-blinkar-flirtarÄr du man och vill vara snygg? Besök Sliqhaq och handla hem produkter till skägget. Ny forskning visar nämligen att män med skägg är oerhört heta just nu, i alla fall om man frågar kvinnor vad de föredrar. Studien genomfördes vid University of Queensland i Australien och utrönar sambandet mellan mäns ansiktsbehåring och huruvida en kvinna finner mannen attraktiv. Och resultatet är ett som nog kommer få en hel del skäggbeklädda män att dra på smilbanden – skägget gör mannen oemotståndlig.

Handlar om maskulinitet

Anledningen till att resultatet i studien blev som det blev kan ha en logisk förklaring. Vad man nämligen tror att det hela beror på är att allt handlar om en kombination mellan maskulina ansiktsdrag, skäggväxt och biologi, skriver Café. Att ha skägg tros skicka ut dolda signaler om mannen till kvinnan om att han med skägg är mer fertil och därför mer lämpad partner än män utan skägg. Lika så kan skäggets kulturella associationer spela in i sammanhanget också då man på vissa platser i världen drar paralleller mellan skäggväxt och tecken på visdom eller mognad.

Så genomfördes studien

För att få svar på sina frågor rörande ansiktsbehåring och männens attraktivitet hos kvinnor, skriver Aftonbladet, lät man en testgrupp få titta på datorgenererade bilder. Dessa visade manliga ansikten med allt från renrakat och lätt stubb till fullfjädrade helskägg och för att få ansiktena att tolkas mer eller mindre maskulina i sina drag var de genererade ansiktena även olika när det kom till form på ögonbryn, kindbenen och käklinje. Detta med baktanken att tidigare forskning inom samma område visat att kvinnor föredrar män med maskulina eller feminina ansiktsdrag för olika sorters relationer. De med maskulina drag föredras för kortare interaktioner och de män med mer feminina drag för längre relationer, vilket också är de män en kvinna föredrar som seriös partner. Av detta kunde man sedan se att män med skägg även fick mjukare ansiktsdrag vilket medföljde att kvinnorna i studien ansåg att de samtidigt blev mer attraktiva för längre relationer – så om du är man och funderar på skägg. Skaffa dig ett, vårda det och bli mer attraktiv i kvinnors ögon!