Strumpor i olika färgerDet är mycket strumpor i medierna på våren numera. Det handlar inte bara om en trend, utan också om ett sätt att uppmärksamma och hylla olikheter mellan människor. Det här är bra av flera anledningar. Strumporna förtjänar mer uppmärksamhet.

En strumpa kan vara så mycket mer än bara en strumpa. Men en strumpa är i sig själv inte så bara. Det vet alla som någon gång har haft ett par riktigt dåliga strumpor när de vandrat i skogen eller på fjället, varit ute och sprungit eller bara haft på sig skor en hel dag. Tänk dig en strumpa som glider ner, korvar sig, blir blöt och svettig och kanske rent av ger skavsår. Det är en dålig strumpa.

Men hur är då en bra strumpa? En bra strumpa ska vara bra för användningsområdet, det kan vara att springa, köra buss eller något annat. Vi har för det mesta inte samma typ av strumpor när vi tränar på sommaren som när vi är utomhus på vintern, eftersom förhållandena ser olika ut. För en tid sedan protesterade busschaufförer i Stockholm mot att de tvingades ha svarta strumpor även på sommaren. Om detta kan man läsa här. Det som inte framgår av artikeln är vilket material strumporna som chaufförerna tvingades ha var av. Det spelar nämligen roll. De flesta av oss har framför allt bomullsstrumpor i byrålådan hemma. Bomull är mjukt och skönt, men andas inte speciellt bra. Så om man kommer att svettas mycket är strumpor helt i polyester, eller tunna strumpor i ull, bättre.

Sedan är det också skillnad på bomullsstrumpor och bomullstrumpor. Det är skillnad på Falke strumpor av bra kvalitet och billiga sportstrumpor från Intersport. Strumporna från Falke kommer att hålla formen bättre, samtidigt som resåren inte sitter åt lika mycket kring vristen som på billigare strumpor.

Strumpan som statement

Falkes strumpor finns i flera färger, vilket kommer väl till pass i mars varje år. Då infaller nämligen internationella Downs syndrom-dagen. Sedan några år tillbaka bär många icke-matchande strumpor den dagen, för att uppmärksamma Downs syndrom och hylla olikheter mellan människor i största allmänhet. Många kändisar hörsammade uppmaningen, som ursprungligen kommer från Nathea Anemyr. Läs mer om detta i Metro.

Det här är inte första gången som färgen på strumporna används för att signalera att man tagit ställning. En gång i tiden, innan feminismen hade blivit mainstream, kallades feminister en aning nedsättande för ”rödstrumpor”. Ursprungligen var detta en socialistisk och radikalfeministisk rörelse i USA, i vilken bl.a. Shulamith Firestone ingick.   

Men det är inte bara i mars som vi visar våra strumpor. Strumpor i sandaler har länge varit ett stort no-no, men det har ändrats. Gör man det på rätt sätt kan det vara riktigt snyggt. Elle ger några exempel på hur man kan kombinera strumpor med öppna skor på ett bra sätt. Viktigt är att inte bära för korta strumpor till långbyxor, för det blir sällan bra om man ser en bit av vristen eller rent av vaden över strumpkanten. Om man inte har shorts eller kjol, förstås, då kan det funka.