Den som är intresserad av att lägga vantarna på något utav de ikoniska plagg som fanns i Margaret Thatchers garderob, hade sin chans för några månader sedan. Man sålde nämligen av allt från kläder, till väskor och smycken som ”Järnladyn” burit under åren som premiärminister i Storbritannien.

926693-margaret-thatcher

Det finns en del ikoniska plagg och accessoarer som aldrig går ur tiden och ett exempel på en sådan är Birkin bag från Hermés, som många kvinnor drömt om att få ha på axeln i flera årtionden nu. Ett annat sådant här plagg är den lilla svarta klänningen, som kan köpas lite varstans, men som blev populär efter att Coco Chanel introducerat den som ett måste i varje kvinnas garderob. Är ett plagg riktigt snyggt, har ett klassiskt snitt och känns exklusivt, kan det hålla säsong efter säsong, trots att trenderna skiftar. Ett sådant här plagg är många beredda på att betala dyra pengar för och har dessutom plagget burits av en inflytelserik person, ökar detta bara ännu mer i ha-faktor och såklart i värde.

Dyra plagg från Thatcher

Ett par plagg som har allt det som nämnts och som man räknar kommer gå för riktigt dyra pengar, är de som man nu säljer från Margaret Thatchers garderob. Både handväskor, smycken och kläder från hennes personliga garderob säljs via auktionshuset Christie´s i London, skriver GP. Den brittiska premiärministern var känd för sin stil och hennes klädval var ofta stilbildande. Det som var alldeles speciellt viktigt i Thatchers framtoning var hennes handväskor. Och när nu hennes plagg säljs väntas de billigaste gå på runt 2 500 kronor medan de dyraste istället går för 2 miljoner kronor.

Erbjöd museum kläderna

Thatchers efterlevande erbjöd ett museum i London, The Victoria & Albert Museum, att ta emot samlingen med ikoniska plagg och accessoarer. De avböjde dock erbjudandet och därför valde man alltså att sälja dem. Alla intäkter går till Thatchers barn.