Sannolikheten är stor att du som läser detta äger, eller har ägt, minst ett par Vans. För kanske tio år sedan förknippades skorna mest med skejtare, och kanske i viss mån med rockers, men idag syns de på var mans och kvinnas fot.

Vans är ett skomärke som inte funnits lika länge i Sverige som t.ex. Adidas eller Nike, men faktum är att det är nästan lika gammalt som Nike (som från början hette Blue Ribbon Sports), och äldre än namnet Nike på sportsklädestillverkaren från Oregon. Men Vans hette inte Vans från början.

I år fyller Vans 50 år. Företaget startades 16 mars 1966 i Anaheim (Disneyland-staden) av bröderna Paul och James Van Doren, Gordon Lee och Serge D’Elia. Det ursprungliga namnet var The Van Doren Rubber Company. De ursprungliga produkterna var tre skomodeller för seglare, som liknade dagens Authentic-modeller. Jämför ett par klassiska Vans med ett par Sperry Topsider i canvas. Det finns stora likheter, men de senare säljs fortfarande som seglarskor.Tjej med skateboard och Vans

Den första dagen som företaget hade öppet fanns inget lager, utan endast några provmodeller. Man fick besök av tolv kunder som valde ut den modell och färg de ville ha. De blev ombedda att komma tillbaka senare samma dag, och kunde då hämta sina skor som hade tillverkats under dagen. Bröderna Van Doren hade dock ingen växelkassa, så kunderna fick komma tillbaka och betala dagen därpå, vilket alla faktiskt gjorde.

Under den första skateboard-vågen, på 70-talet, blev Vans skor för användning på båtar populära även bland skejtare. När skateboarden kom till Sverige i slutet av 70-talet följde Vans med, tillsammans med Levis 501. En svensk som tidigt anammade detta mode var Greger Hagelin, som senare grundade WESC.

50-årsjubileet firas med en jubileumskollektion, med väskor och skor prydda av ett rutmönster i flätat läder. Just rutmönster är ju något som många förknippar med Vans, inte minst på slip in-skon. Nu görs det alltså i ett mer exklusivt material. Mer om jubileumsprodukterna finns att läsa här.

Andra kollektioner

Frågan är dock om jubileumskollektionen kommer att bli det mest åtråvärda från Vans i år. De är ju kända för att samarbeta med olika designers, och detta år kommer inte att bli ett undantag. Man släpper bland annat sin mest klassiska lågsko i en variant designad av Supreme, med den suddiga Supremeloggan som bl.a. satt på Supremes parka för några år sen.

Det mest oväntade samarbetet är nog det mellan Vans och The North Face, ett märke som i sin tur gärna lanserar samarbeten av olika slag. Nu har man skapat en fleecefodrad chukka i sneakersmaterial, med en sula anpassad för vinterunderlag. Frågan man ställer sig som svensk är om den här modellen är lika bra som Tretorns Gore Tex-sneakers, som ju blivit en favorit hos många.

Sedan tidigare finns Vans modeller också i flera olika material, och inte minst i många olika mönster. Den som tycker att det är lite tråkigt med rutigt kan istället välja ett mönster av pizzabitar, pommes frites eller hamburgare. Man kan även få dem med det klassiska bandana-mönstret, som har börjat dyka upp i alla möjliga sammanhang de senaste åren.