Nu är våren här på riktigt och det finns inget roligare än att inhandla en ny vårgarderob med vårjacka, sneakers och lättburna handväskor givetvis innehållande solglasögon i ett snyggt fodral. Men vad är inne på väskfronten egentligen?

 

13216527-woman-legs-in-heels-shoes-handbag-in-handNågot som aldrig tycks gå ur tiden är riktigt snygga väskor, gärna i klassisk form från välkända och kvalitetssäkra märken. Ett märke som nog många drömmer om är inget mindre än väskkonglomeratet Louis Vuitton eller för den delen Chanel samt om man har en riktigt lycklig stjärna: en Birkin-väska från franska lyxmärket Hermès, namngiven efter stilikonen och skådespelerskan Jane Birkin.

I en nyhet som vi hittar i Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur vår egen Hollywood-stjärna Alicia Vikander nu har blivit ansiktet utåt för Louis Vuitton. Ett toppjobb som förmodligen inte bara ger gott med cash men även en hel del drömmiga väskor att välja och vraka bland. Inte bara har 27 åringen gjort en kometkarriär i La La-land med flera tunga roller, även ett prestigefyllt uppdrag som modemusa alltså. Tidigare har företaget, med bas i Paris, haft representanter som Jennifer Connely, Michelle Williams, Angelina Jolie och Charlotte Gainsbourg.

En dyrgrip med värdeutveckling

Samtidigt kan vi läsa i Svenska Dagbladet Kultur om hur den tidigare nämnda Birkin-väskan från just Hermès ökat i värde mer än USA-börsen. Väskmodellen visar sig vara en kappsäck full med guld alltså och den som äger en sådan kan nästan se den som ett värdepapper med lukrativt utfall. Den tros ha gått upp med hela 14,2 procent per år sedan 1980. Väntetiden för att få köpa en är vidare hela sex år och nypriset ligger på 60 000 dollar, runt en halv miljon kronor. Även i Folkbladet kan vi läsa om denna omtalade väska.

Väskmodellen kom för ungefär 35 år sedan och är alltså namngiven efter den brittiska skådis och sångerska, Jane Birkin, som bland annat sjöng in låten Je t’aime moi non plus och 1967 hamnade bredvid den dåvarande chefsdesignern för lyxmärket Hermès på ett flygplan. Väl på planet klagade Jane på hur det fanns alltför få weekend-väskor, det ledde till att chefdesignern designade just en väska till hennes ära – en av de mest älskade och åtråvärda väskorna genom alla tider.